Aris53m’s Blog

Καπνοχώρι Κοζάνης ή Σοφουλάρ

Λιάνα Κανέλλη: για τις γενοκτονίες του Στάλιν στην ΕΣΣΔ


Καλά είπε τα κει η Λιάνα άμα η Αλέκα είπεν “Μαζί με τα ξερά κάηκαν και χλωρά”. Μώσε αφορισμέντσα, μω την πίστη’ς, τεμέτερον οι ανθρώπ’ εσκοτώθαν ατότες, εσυ πα λές εκάουντον και τα χλωρά?

Δεβάστεν όλο το άρθρο αδακά ασόν Πόντιον, ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ τελείωσε. Η παλινόρθωση του Πατερούλη και η αναθεώρηση των μέχρι τώρα βασικών παραμέτρων είναι πλέον γεγονός. Και αυτό παρόλες τις ψύχραιμες φωνές που εγκαίρως είχαν επισημάνει τη βαρβαρότητα του σταλινισμού, ο οποίος εκτός των άλλων, είχε πραγματοποιήσει ακόμα και “γενοκτονία κατά των Ποντίων” της πρώην ΕΣΣΔ, όπως χαρακτηρίζονται από τη Λιάνα Κανέλλη οι σταλινικές διώξεις.

Γιατί, μια από τις ψύχραιμες φωνές ήταν αυτή της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, η οποία στο Δ’ Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού, λέγοντας “τα πράγματα με τ’ όνομά τους” και όχι “με προσχήματα διπλωματικά”, δήλωνε: “Και όταν μιλάμε για γενοκτονία των Ποντίων να αρχίσουμε να την φτάνουμε και στη γενοκτονία που έχει γίνει σε άλλες περιοχές, όπως στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Συγνώμη, αλλά και εκεί είχαμε μια μορφή γενοκτονίας με τον δικό της τρόπο. Χάθηκαν άνθρωποι και χάνονται ακόμη, αν συνεχίσουμε θα τους χάσουμε όλους. Παίρνω την ευθύνη και το βάρος αυτού του σχολιασμού…..”

Δυστυχώς αυτή η αντικειμενική αλήθεια απεκρύβη και εξωραϊστηκε. Η κριτική στην αυταρχική πολιτική του σταλινισμού κατά των σοβιετικών λαών και των μειονοτήτων [με την υιοθέτηση τρομοκρατικών πρακτικών και (από το 1937) εθνικών κριτηρίων στις διώξεις έδωσε τη θέση της σε μια μηχανιστική-οικονομίστικη αντίληψη, που επικαλούνταν την τάχα ανάπτυξη του σοσιαλισμού από τους γραφειοκράτες (ερήμην του προλεταριακού ελέγχου).

Και όχι μόνο αυτό, αλλά εξαπολύθηκε ένα “κυνήγι μαγισών” κατά όσων τόλμησαν να μιλήσουν για τη στροφή αυτή και να θίξουν το ιστορικό ζήτημα των σταλινικών διώξεων. “Ανώνυμοι” συκοφάντες και επώνυμοι θρασύτατοι αναθεωρητές ανέλαβαν τη βρωμοδουλειά:

-να ενοχοποιήσουν την κριτική προσέγγιση,

-να συμμορφώσουν τους κομματικά απείθαρχους και

-να τρομοκρατήσουν τις ελεύθερες φωνές.

Δυστυχώς, η εμπειρία και η γνώση που κομίζει η βουλευτής τους, η Λιάνα Κανέλλη, δεν επηρρέασε τους ιδεολογικούς νταβατζήδες του χώρου τους και τους νοσταλγούς των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Να θυμίσουμε ότι στο Δ’ Συνέδριο είχε αποφασιστεί ομοφώνως με πρόταση αντιφασιστών συνέδρων, η καθιέρωση της 13ης Ιουνίου ως Ημέρας Μνήμης για τις σταλινικές διώξεις κατά των Ελλήνων της ΕΣΣΔ. Οπότε έχει απόλυτο δίκιο ο Αγτζίδης σε κείμενό του όταν γράφει: “…Η αποκατάσταση του Στάλιν και των σταλινικών πρακτικών ξαναφέρνει αυτά τα ζητήματα στην πολιτική μας καθημερινότητα. Η διαμόρφωση ενός σκληρότατου σταλινικού ιδεολογικού πυρήνα αναφοράς για τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ θα διευρύνει τη ρήξη εντός της κοινωνίας μας. Θα έρθει σε αναπόφευκτη ιδεολογική σύγκρουση με κοινωνικούς χώρους, όπως είναι οι Πόντιοι, οι οποίο στο 4ο Παγκόμιο Συνέδριό τους το 1997, καταδίκασαν τις σταλινικές διώξεις. Θέσπισαν επίσης και μια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του σταλινισμού, την 13η Ιουνίου, ημέρα που το ’49 οι σταλινικές αρχές της Σοβιετικής Ενωσης εκτόπισαν το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων του Καυκάσου στην Κεντρική Ασία.”
Und ich dachte immer

Advertisement

March 27, 2009 - Posted by | ΚΚΕ, Πόντος, Στάλιν | ,

2 Comments »

 1. μπραβο σου
  πολυ καλα τα λες
  αετς εν πουλιμ
  ας σταματησει η υποκρισια του κοκκινου φασισμου

  Like

  Comment by Dannossiel | March 28, 2009

 2. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Βλάση Αγτζίδη σχετικό με τις διώξεις των Ποντίων από τον Στάλιν εδώ

  Like

  Comment by aris53m | June 18, 2009


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: